Timbuktu

Timbuktu är en av de populäraste namnen inom Svensk hiphop idag vilket är rätt lustigt då han i början inte trodde att man kunde göra bra rap-musik på svenska. Då hans föräldrar är amerikaner så föll det sig mest naturligt att rappa på engelska men en dag på ett infall så gjorde han ett försök på svenska och upptäckte att publiken ville ha mer och numer har han en trogen skara fans. Petter och Looptroop är några av de många hip-hop artister som han har spelat in med och även turnerat med genom åren.

Michel Moore’s bok ”Stupid White Men” inspirerade honom att skriva låten ”Ett brev”, en sång som var ett öppet brev till dåvarande statsministern Göran Persson. Här uppmanar han bland annat statsministern att få ett grepp och inte låta Sverige halka och bli ett mini-USA. ”Ett brev” blev hans stora genombrott. ”The botten is nådd” var hans första riktiga folkliga genombrott och som följts av många populära låtar som ”Det ordnar sig” och ”Alla vill till himlen men ingen vill dö” och genom dessa låtar har han hittat även en skara fans i Norge.

Timbuktus texter är skarpa, strama ögonblicksbilder från en svensk vardag och genom att sjunga på skånska, så har han tagit den gamla skolans amerikanska hiphop till en helt ny nivå samtidigt som han hållit sig till roten av hiphop. Han är en röst för vardagsmänniskor som sätter ord på kritiken mot samhället och synliggör politiken. Han är en riktig artist som inte sålt ut sig till ”bling bling”-mentaliteten som tagit över de senaste åren i hiphop-branschen.