Hiphop-musikaler

Finns det? Inte ännu, men arbetet på en sådan har startats i Malmö. Musikalen, som har arbetsnamnet ”Staden i mina drömmar” beräknas få premiär under 2015. Det är ett stort projekt som har startats av en lokal artist, Gonzalo ”Gonza Blatteskånska” Del Rio och som med hjälp av ABF jobbar fram musikalen. Det är fyra tunga institutioner med i projektet nämligen Malmö opera, Skånes Dansteater, Malmö stadsteater och Malmö symfoniorkester.

Innehållet i musikalen ska utgå från ungdomars olika berättelser om sin stad Malmö. Projektledaren Lasse Flygare ska hjälpa ungdomarna i projektet att utforma musikalen. Dessutom kommer de att få hjälp både av en skådespelare att skriva manus och en koreograf från Skånes Dansteater att få till koreografin. Efter att musikalen har spelats på Malmö Dansteater ska föreställningen ut på en riksomfattande turné.

Det närmaste man kan komma hiphop i en musikal för närvarande är musikalen Bodyguard. Den baseras på filmen med samma namn och innehåller en del R’n’B-musik som har anknytning till hiphopgenren. Låtarna framfördes i originalet av Whitney Houston. Under sommaren har den gått i New York men lägger ned den 30 augusti. En turné i Storbritannien är dock inplanerad under 2015 vilken gör den enklare att se för svenskar som kan flyga över på ett par timmar. Go Music Travel erbjöd biljetter till föreställningarna i New York och kan också tänkas ha biljetter till de brittiska föreställningarna. Schemat är ännu inte klart, så håll ögonen öppna.

Det är inte de vanligaste populärmusikgenrerna, exempelvis pop, R’n’B och hiphop som man brukar finna i musikaler. Där brukar musiken oftast vara av mer symfonisk karaktär som i Sound of Music och Chess. Det är å andra sidan inte konstigt att musiken i nya musikaler speglar den musik som spelas i samhället i övrigt och det ska bli spännande att se vad Gonza kan åstadkomma med sin hiphopmusikal.